Miten päästään Olympialaisiin ?

Olen saanut seurata vuosien varrella läheltä mahtavien uimareiden ja valmentajien tekemistä. Osa niistä on johtanut uskomattomaan menestykseen. MM-mitaleihin ja Euroopan mestaruuksiin, kylmiin väreisiin ja sinivalkoisiin sydämiin ja sitä kautta myös niihin kaikkien unelmoimiin Olympialaisiin. Miten se on ollut mahdollista ? Kiteytän seuraavassa omasta näkökulmastani asioita jotka ovat mielestäni avainasemassa uimarin ja valmentajan polulla kohti suurta unelmaa.

WP_20160414_10_38_44_Pro

There can be miracles when you believe

  • Klisee mutta niin totta. Jos et usko siihen, että pystyt on tie eteenpäin paljon paljon kivikkoisempi. Jokainen Olympiavoittaja on joskus ollut epävarma juniori ja hänen valmentajansa aloitteleva haparoiva valmentaja. Uskomalla omiin kykyihin ja siihen, että kaikki on mahdollista voi saavuttaa uskomattomia asioita.

Menestys on ansaittava

  • Oikoteitä ei ole. En ole tavannut yhtään uimaria tai valmentajaa joka olisi päässyt tuurilla menestykseen. Jokaisen meidän on tehtävä oma polkumme ja löydettävä tiemme menestykseen. Se tie ei ole suora viiva tai lineaarinen kaari. Siihen mahtuu matkalle kivikoita ja mahtavia auringon nousuja ja laskuja. Ota jokaisesta opiksesi ja tartu seuraavaan mahdollisuuteen.

Ole hyvä jossain

  • Et voi olla hyvä kaikessa. Valitse siis oma polkusi ja päätä tulla hyväksi siinä. Jos olet keskimäärin hyvä kaikessa et ole hyvä missään. Maailman parhaat ovat epätäydellisiä mutta pahuksen hyviä siinä missä ovat hyviä.

Ole pitkäjänteinen mutta lyhytnäköinen

  • Matkalla huipulle pitää olla sitkeä ja nähdä kauas mutta samalla tarttua hetkeen ja läsnä oleviin mahdollisuuksiin. Pelkkä tähtääminen vaikkapa neljän vuoden päähän ei riitä. Pitää olla läsnä jokainen päivä ja sentti sentiltä raapia itseään hiljalleen kohti tavoitetta. Matkalla on helppoja jaksoja jolloin edetään harppauksin ja jaksoja jolloin ainoa keino eteenpäin menoon on pieni askel taaksepäin.

Pidä omat lähellä ja muut sopivan lähellä

  • Kun alat olemaan jossain hyvä se alkaa kiinnostamaan muita. Siinä vaiheessa mieti mikä on oma lähipiirisi ja pidä heidät lähellä ja muut sellaisella etäisyydellä, että saat oikeasti tehdä vain sitä missä olet tullut hyväksi ja missä voit tulla vielä paremmaksi.

Voittaminen on brutaalia

  • Jos haluat voittaa sinun on oltava oikealla tavalla itsekäs ja häikäilemätön mutta samalla muistaa, että tämä on vain urheilua. Jos nyrkkeilijä haluat tyrmätä ihmisen se vaatii tyrmäysiskun eikä se varmasti tunnut kummastakaan hyvältä. Samalla tavalla uimarin on uskallettava ottaa omaa tilaa ja aikaa tehdäkseen suorituksen jolla tyrmää muut. Jos haluat olla ensimmäisenä maalissa sinun on oltava parempi kuin muut.

Uimari/valmentaja paria ei voi sivuuttaa

  • Jokaisen huipulle päässeen uimarin takana on ollut sitoutunut valmentaja. Jos molemmat muistavat arvostaa toisiaan matkalla on tie huipulle paljon helpompaa.

Ja sitten kun se hyvä hetki tulee ja onnistut muista nauttia siitä oikeasti

  • Ja myöhemmin oppia siitä mikä meni hyvin. Meillä on aivan liian usein tapana katsoa virheitä. Voittajat katsovat omia vahvuuksiaan ja tekevät niistä entistä parempia.

Kaikille tulevaisuuden voittajille ja unelmoijille terveisiä Rion Test Event kisasta. Olympia allas on nyt valmis ja päästään testaamaan.

WP_20160415_09_02_11_Pro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.